Rädda Postmuseum II

2010-11-09
Detta ”Rädda Postmuseum II” är en sakrättad och bearbetad version av ”Rädda Postmuseum”.
Sakfelen där är att

 • Posten har inte dålig ekonomi, Posten går bra
 • Postmuseums sparbeting avses finansiera ombyggnad av lokaler i museet
 • Posten avser ombilda museet till ett förtagsmuseum


Postmuseum utgör idag en viktig del av vårt svenska kulturarv. Tillkomsten av en organiserad postgång på 1600-talet innebar att information, underrättelser, statliga beslut men även privata ärenden snabbt kunde nå adressaten. Posten revolutionerade möjligheterna till kommunikation inom och mellan nationalstaterna. Först med telefonens och radions tillkomst på 1900-talet gavs fler möjligheter till snabb kommunikation. Postens transportsätt utvecklades tack vare järnvägen, bilen och flyget liksom postvägarna. Allt detta visas på Postmuseum för en bred allmänhet såväl vuxna som barn.
Postmuseum har under en tid av över ett hundra år utvecklats till ett av de främsta postmuseerna i världen. Detta gäller såväl föremålsamlingar, filatelistiska samlingar, arkiv som bibliotek. Biblioteket är idag ett betydelsefullt referensbibliotek inte minst för svensk och internationell posthistoria. Dessa samlingar, arkiv och bibliotek måste också vårdas för att kunna behållas för framtiden.
Posten anser att museet har för mycket filatelistisk verksamhet och ett för omfattande bibliotek. Man menar att museets verksamhet ska inriktas mot att i första hand bli ett företagsmuseum och ett internt konferenscenter för Posten, i andra hand ett museum för postens historia fram till nutid och för posthistoriens arkivering, dokumentation med bibliotek och levandegörande verksamhet
Detta kulturarv får inte splittras genom en omstrukturering från kulturmuseum till företagsmuseum, som främst ska visa hur och med vad Posten arbetar idag. Informationsteknologin i form av främst mobiltelefoni och e-post har tagit över många av postens klassiska uppgifter. Därför är det viktigt att också visa hur Posten arbetar idag. Detta blir då också en del av kulturarvet, postens historia.
Postens ekonomi är god. Trots det ska på sikt alla Företagscenter avvecklas. För att visa Postens utveckling har man inom Posten beslutat att Postmuseums verksamhet ska radikalt förändras. Inom museet uppfattar man att en betydande del av årsbudgeten om 20 mkr ska användas för bland annat ombyggnad av lokaler.
Postmuseum, som är en kulturell enhet, har nyligen inom Posten överförts till Posten Privat Frimärken. Denna underenhet inom Posten är i första hand en kommersiell organisation med ekonomisk vinst som huvudmål. Museer representerar ett lands kulturarv. De är inga vinstdrivande företag. Inordnandet av Postmuseum i Posten Privat Frimärken måste därför ses som ett olycksfall i arbetet. Redan det faktum att Postmuseum överfördes från Postverket till Posten Sverige AB 1994 får betraktas som ett misstag.
Vid Riksdagens öppnande den 5 oktober 2010 uttalade statsministern i regeringsdeklarationen att vi i Sverige skall värna om vår kultur. Fredrik Reinfeldt sa:
”Vi skall vårda och värna om våra arkiv, bibliotek och museer.”
Postens beslut om förändrad inriktning av verksamheten och omfördelning av medel kan bli en katastrof för Postmuseum och det kulturarv som postens historia utgör.
Därför måste alla vi som är engagerade i vårt postala kulturarv vara med och
RÄDDA POSTMUSEUM

Gustaf Ankarcrona
Ledamot i Postmusei Vänners styrelse, sammankallande i dess arbetsgrupp ”Postmuseum i framtiden”.

Om posthistoria

Ideel förening för militär posthistoria. Samarbetar med Hembygdsfilatelisterna och SSPD
Det här inlägget postades i Postmuseum och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Rädda Postmuseum II

 1. Kjell Arvidsson skriver:

  ” museets inriktning kommer att omfatta mer modern tid på bekostnad av den historiska delen.”
  När jag läser dylika saker blir jag illa berörd.

  Bäste Jan-Ove
  Posthistoria börjar inte 1945.
  Det som hände igår – det är ju historia idag. Varför skulle det vara så fel att t.ex. visa lite modern posthistoria. Det funkar ju bra på EXPONET

  http://www.japhila.cz/hof/0393/index0393a.htm

  Naturligtvis ska inte Postmuseum ligga under det totalt kommersiella Posten Frimärke. Det är helt huvudlöst och vore en ren katastrof om det genomfördes.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s