PLU Postlägenheter till utlandet 1940-1945

Postlägenheter till utlandet 1940-1945Efter Tysklands ockupation av Danmark och Norge i april 1940 var Sverige i stort sett inringat. Det fanns ett andninghål via Petsamo, men det varade bara tills Tyskland anföll Ryssland.

Sveriges postförbindelser med utlandet blev naturligvits därför starkt påverkade. Vilka förbindelser som var tillgängliga vid olika tidpunkter varierade naturligtvis med krigsläget.

Den 1 januari 1940 började Generalpoststyrelsen att utge “Postlägenheter till utlandet”. Dessa var till en början endast avsedda för tjänstebruk men kunde så småningom även fås som abonnemang. Priset för fjärde kvartalet 1945 var 50 öre.

Dessa cirkulär är en guldgruva för alla som är intresserade av posthistoria undet det andra värlskriget. Här finns uppgifter om

  • rutter
  • portosatser
  • portotillägg
  • flygporto
  • paket
  • dirigering
  • tidtabeller
  • etc.

Det vill säga alla uppgifter som ska finnas i en posthistorisk samling.

Eftersom originalen i Postmuseums bibliotek håller på att sönderfalla i sina beståndsdelar har SSPD låtit scanna alla cirkulär. Detta har varit möjligt tack vare ekonomiskt stöd av två medlemmar.

De scannade cirkulären har nu utgivits i bokform, som print-on-demand. Boken är på 511 sidor och kostar 190kr + 72kr i porto.
Boken erhålles enklast genom att sätta in 262kr på SSPD:s Plugirokonto nr 48 97 24 – 5. Glöm ej att ange namn och adress.

Det går också bra att kontakta redaktören för MPT.

Annons

Om posthistoria

Ideel förening för militär posthistoria. Samarbetar med Hembygdsfilatelisterna och SSPD
Detta inlägg publicerades i Andra världskriget, MPT, portotabeller, posthistoria, Postmuseum, rutter, SMPS, SSPD. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s